Atomivoimalaitokset ovat turvallisia, Suomessa.

Hämeen-Sanomissa oli Maanantaina 22 Helmikuuta, Raahelaisen Rautaruukin huoltomiehen, Ilkka Koskelan mielipidekirjoitus lisäydinvoimasta. Hän oli sitä mieltä, että lisäydinvoiman rakentamisluvista pitää järjestää kansanäänestys. Olen eri mieltä jas perustelen mielipiteeni. Ensinnäkin kansanäänestys on hidas ja tarpeettoman kallis järjestelmä. Sitä vartenhan meillä on vapailla vaaleilla valittu, demokraattinen Eduskunta. Sitäpaitsi suurimmalla osalla Suomen kansalaisista, ei ole tarpeeksi eikä riittävästi puolueetonta tietoa atomivoimalaitoksista. Heitä olisi helppo manipuloida, ja he tekisivät päätöksensä ”musta-tuntuu” tunteiden pohjalta! Itselläni on konemestarin koulutus, joten ymmärrän tekniikkaa ja koneita, erityisesti voimalaitoksia ja laivakoneita. Olen työskennellyt paljon eri voimalaitoksissa, asennus- huolto ja korjaustöissä. Sekä asentajana, että huoltoteknikkona. Myös Loviisan atomivoimalaitoksella. Atomivoimalaitoksella oli erittäin tiukka kontrolli ja takistukset kaikelle työlle mitä siellä tehtiin. Siellä oli aivan erilainen työmoraali kuin muissa voimalaitoksissa. Ensinnäkin koko varsinaisen laitoksen tuotantotilat sijaitsevat aidatulla, tarkasti vartioidulla alueella. Alueelle ja sieltä pois kuljettiin kuvallisen kulkuluvan kanssa. Ainoastaan kulkuporteista. Kaikki työt tehtiin työryhmissä, jossa oli kirjuri, joka kirjasi kaikki tehdyt toimenpitteet tarkasti muistiin. Laitoksen omat tarkastajat tarkastivat kaikki tehdyt työt. Samoin Säteilyturvakeskuksen tarkastajat tarkastivat kaikki kriittiset työkohteet. Siellä oli ihan mukava työskennellä, kun tiesi, sen että huolellisuus ja tarkkuus oli välttämätön. Eräänä yksityiskohtana voin mainita, että työturvallisuuden suhteen oltiin erityisen tarkkoja. Meille kaikille aliurakoitsijoiden asentajille ja työnjohtajille annettiin koko päivän kestävä turvallisuus- ja toimintakulttuurikoulutus. Sen jälkeen tieto ja osaaminen tarkistettiin kirjallisilla tenteillä. Ainoastaan tentin läpäisseet saivat kulkuluvan ja sitä myötä työskentelyoikeuden alueelle. Olin siellä töissä Kesäkuun alusta, Syyskuun loppuun asati.

Monilla varsinkin nuorilla ainut tieto atomivoimalaitoksista, rajoittuu peruskoulun yläasteen Fysiikan kurssiin. Se on vähäinen ja suppea tieto!

Ilkka Koskela kirjoittaa mielipiteenään, ettei ole erehtymätöntä ihmistä, eikä huoltomiestä.  Mutta niinkuin edellä kerroin silloin kun työmoraali on korkea ja tiukka ja kontrolli ja tarkistukset ovat aukottomat, niin siten karsitaan pois inhimilliset virheet! PS: Olen ollut myös vuosiholtotöissä mm. Hämeenlinnan Rautaruukin tehtaalla. Eroa on atomivoimalaitoksen työkulttuuriin nähden.

Monihan katselee asioita ”sammakkoperspektiivistä”

Minulla on omakohtaista kokemusta voimalaitoksista yleensä sekä atomivoimalaitoksesta.

Jätä kommentti

Sinun tulee olla kirjautunut jättääksesi kommentin.

css.php